perjantai 16. kesäkuuta 2017

Gluteenitonta

Koska olen nykyisin gluteeniton, niin lisään tähän kohtaan blogisivuja, joista voi löytää ruokaohjeita.

Oma muistilistani alkakoon siis tästä:

http://mammasti.blogspot.fi/2014/10/erittain-hyva-gluteeniton-suolainen.html?m=1

http://www.gluteenitontaleivontaa.fi/2012/08/kinkkupiirakka.html

http://www.gluteenittomanakiitos.fi


Olen tehnyt gluteenittomat leipäni ja pullani toisinaan itse ja siksi tilannut jauhoja netin kautta varastoon. Kaupasta tietysti saa pienempiä jauhomääriä. Jos leipoo paljon, niin isommat jauhopussit löytyvät täältä:

https://www.viljatuote.net

Leipiin olen käyttänyt rouheista jauhoseosta ja makeisiin leivonnaisiin pullajauhoseosta.

Olen oppinut ihan vain käytännön kautta mikä on paras nostatusaika ja lämpötila sekä paistoaika. Vuokaleipiä saatan nostattaa melkein tunnin. Lisään mukaan myös gluteenittomia kaurahiutaleita. Ja kaiken kruunaavat omat mausteseokset, joihin voi kuulua valmiita kasvismaustekuutioita, sipulia, jopa pippuriseoksia, yrttejä, raasteita ja siemeniä oman maun mukaan. Rasvana käytän aina oliiviöljyä, jonka maku ei tule mitenkään leivästä läpi.

Olen viime aikoina ostanut myös valmiita gluteenittomia leipiä. Yllättävän hyviä sämpylöitä löytyy pakasteiden puolelta. Kun ostaa gluteenitonta, ei oikeastaan koskaan voi tietää millainen tuote on, ellei itse maista.

Juustokakut on helppoja tehdä gluteenittomina ja myös laktoosittomina, sillä pohjan keksikerroksen voi korvata paketillisella gluteenittomia pipareita. Ja kaiken muun saa myös laktoosittomana.

Omia ohjeita en tässä vaiheessa kirjoittele sillä ne ovat aina vähän sinne päin ja miltä taikina tehdessä näyttää. Sen on oppinut ettei leipä ole koskaan aivan samanlainen, vaikka kuinka tekisi samalla kaavalla. Ja leivän maku saakin muuttua, sillä samaan leipään kyllästyy helposti.

Gluteenittomuus ei ole enää mikään ongelma, kunhan vain jaksaa edelleen lukea tuoteselosteita. Sillä sellaisia virheostoksia vain tapahtuu, kun olettaa että tuote on gluteeniton. Oppi käy ojan kautta. Ehkä vielä opin. Nykyisin tuotteet on hyvin merkattu L ja G merkein, joten niitä on hyvä myös etsiä. Mikäli merkintää ei ole, on vain tutkittava se tuoteseloste.

Aluksi oireet olivat sellaisia vähäisiä pahoinvointeja, joita vain ihmetteli. Iltaisin ilmenevä paha olo, pallean turvotus ja lopulta vatsakrampit. Sitten jo tajusi että jostain on lähdettävä selvittämään pahan olon lähdettä. Gluteenittomuus auttoi jo parissa päivässä ja vaikeammat tilat helpottivat parissa kuukaudessa. Mutta aina pitäisi muistaa se, että suoliston paraneminen on hidasta ja yksikin erhe ruoassa kostautuu suolistolle vaikka sitä ei itse kokisikaan.

Itselläni ei ole diagnoosia, enkä halua sitä hankkia mikäli vaatimuksena olisi gluteenin syöminen. Se olisi vain turhaa ja tuskallista. Tiedän itse miltä minusta tuntuu ja mikä sopii itselleni.
Huom! En toimi kenenkään ja minkään firman mannekiinina, vaan kerron vain mitä itse käytän.

Ei kommentteja: