tiistai 27. syyskuuta 2016

Valona maailmassa

Sitähän se edelleen on; todellisuuteni ja tehtäväni.
Ei se työ jätä koskaan, aiheita ja kohteita tulee aina eteen.



Ja edellisestä bloggauksesta sen aiheen jo löytääkin. 
Kun on ikäänkuin pimeyden ja katkeruuden keskelle asettunut. Ollaan jopa mäen päällä ikäänkuin kaikkea täältä korkealta tarkastellen, niin samalla koen olevani kuin parhaalla majakan paikalla.

En toki fyysistä majakkaa rakenna, vaikka sellaisen pienen voisinkin tehdä. Mutta henkisesti on vähän pakko olla se valontuoja, mielenhelpottaja, avaava tekijä, rakkaudellisesti kaikkeen suhtautuva muutoksen alkuunlaittaja. 

Kunhan tästä saa itsensä asetettua aloilleen oikein kunnolla, niin se työ todellakin alkaa. 

En voi ketään yksilöllisesti hoitaa ja energiaa lähetellä. Mutta voin pyytää valoa ja hengen työntekijöitä olemaan korjaava väline näitten kaikkien tonttien välillä. Ettei se vanha iänikuinen kauna saisi enää uutta jalansijaa. 

On aina helpompaa olla porukan myötäinen, samanmielinen, mutta siinä samalla sitä asettuu vain samaksi kuin muut. Asettuu toisia vastaan, jos se porukka on jo valmiiksi toisia vastaan. Ja kuulemma tänne porukoihin ei edes uusia oteta, koska se on jokin sisäänkirjoitettu periaate. Niin, olen muualta tullut, en sopiva.

Miten ihmeessä tämä maailma onkin joskus niin kovin kapea ja ahdas. Onko se sitten ihme, että me suhtaudumme muualta maailmasta tulleisiin niin kovin jyrkästi. Emme osaa suhtautua yksilöön yksilönä, vaan lajittelemme ihmiset niihin toisiin, joita ei hyväksytä. Ja kun täällä suhtaudutaan ihan omiinkin ihmisiin kuin syöpäläisiin. 

Eikä tämä nyt ainoa kolkka Suomessa ole, jossa tätä samaa piirrettä esiintyy. Sen löytää ihan jo yhdestä kerrostalosta. On meillä tilaa, mutta me ahtaudumme yhteen epänormaalisti. Raha vie meitä ja me elämme sitten sen vietävänä. Haaveilemme koko ajan vapaudesta, emmekä saavuta sitä edes järven rannalla. Työllä ja tuskalla meidän pitää haaveemme saavuttaa. 

Mitä jos olisimme itsessämme vapaat? 

Miten sen voisi toteuttaa. 



Mitenhän tuossa käynee, kun valo kolahtaa muihin. Ensin sirpaloidutaan? Sitten riidellään ja tapellaan, setvitään asioita. Sitten vaihdetaan uudet polttimot ja ehkäpä kaikki saavat valonsa takaisin. Vapautensa takaisin?

Tiedän sen, ettei valo tee ensin mitään hyvältä näyttävää. Jonkun pitää romahtaa, jonkun pitää suuttua, jonkun pitää saada purkaa paha mielensä. Se pitää oppia purkamaan, se katkeruus, se viha. Vasta sitten on tilaa valolle ja vapaudelle ajatella niinkuin itse ajattelee. Elää niinkuin itse haluaa. Ja nimenomaan vielä niin, ettei ketään haittaa jos naapuri onkin erilainen persoona. Jokaisella on oikeus vapauteen niissä rajoissa, ettei toisia vahingoita.

Asia on sinänsä yksinkertainen, mutta niin vaativa ja joskus hyvin pitkä tie. Elämänmittainen.

Kun majakaksi on lupautunut, niin tiedostaa nämä kaikki asiat. Tiedostaa, että hyökkäyksiä voi tulla ilmatietä kuin salaa kimppuun. Mutta majakka on vahvaksi jalostunut. Se on jo kokenut hyökkäyksiä, ehkä vähän sortunutkin joltain kantilta. Vaan majakka on jälleen rakennettu ja kunnostettu niin lujaksi, ettei pienet tuulet eikä suuremmatkaan sitä vahingoita. Kyllä se ihmisiän kestää. 

Tuli, joka ravitsee Maata.
Maa, joka kypsyttää Metallia.
Metalli, joka antaa kulkutiet Vedelle.
Vesi, joka kastelee Puun juuret.
Puu, joka antaa Tulelle alkuvoiman.

Siinä on koko elämän kiertokulku.

Olen Tuli ja paljon muuta.




Voi mietteitä ja unohdusta

Tiedä sitten onko laho pää vai liikaa asioita vaan. Sitä saa jonkun aavistuksen ja oivalluksen päästä kiinni. Ja sitten kun se pitäisi laittaa sanajonoksi, niin ei tule mitään. Unohdin jo, mikä se punainen lanka olikaan. Ei ihan harvinaista nykyään. Ja onkohan se sitten niin tärkeää oivalluksia metsästää vai elää vaan tässä näin. Kumpikin lienee tärkeää.

No, sain tarpeekseni elämisestä tässä näin, kun kuorrutin kenkäni kissanjätöksillä pihaa haravoidessa. Olis ne kumpparit olleet helpompi putsata kuin lenkkarit. No, jätin ne ulos haisemaan itsekseen. Mitta vaan tuli sellaisesta asiasta täyteen. Mutta onpahan nyt taas uusi lehtiläjä tuossa ikkunan alla. Ja lisää tippuu koko ajan ja vielä pitkään. Helpompi olis ajaa koneella mureniksi ja jättää siihen vaan taisi se ainoa toimiva konekin hajota. Katsotaan asiaa uudestaan ensi vuonna.

Ja mitäpä se mahtoi olla se viisas oivallus. Yleensä ne kai viisaita on. Tai ainakin se oli jokin miete sinne päin. Asia, jota aukaista enemmän.

Pinnalla on ollut se, miten ihmiset eivät sano asioita suoraan, vaan puhutaan selän takana pahaa. Pistetään jokin juorumylly liikkeelle, mutta kohde ei tiedä miksi ja kuka. Ja juoruthan tietää, jokainen lisää matkalla jonkin uuden epäilyn lisäksi ja siinäpä se soppa onkin sitten valmiina. Tuloksena paha mieli ja toraisa kanssakäyminen tai ei ollenkaan kanssakäymistä.

Sellaisen kulttuurin keskelle taidan olla muuttanut. Mutta onnellinen olen tässä paikassa, vaikka ne omat juureni ovat jossain aivan muualla. Vaan ihminen voi juurtua moneen kertaan, kunhan jaksaa olla välittämättä ympäristön mahdollisesta känkkäränkkäilystä. Jos heillä on negatiivinen fiilis kaikkea kohtaan, niin luultavasti se kohdistuu jossain kohdin meihinkin. Mutta perhana, sen ei pidä antaa vaikuttaa. Tarttee vaan kulkea omia polkujaan vakaasti ja sitkeästi ja vaikka siellä umpihangessa. Hakaneula pitää häntää pystyssä, jos ei muuten pysy.

Ja sitten tulee runo:

Ei tietä
tarvitse valita,
vaan mihin
metsään
polku tallata.

Tommy Tabermann



Ja sen metsän olen valinnut ja polkuni sinne teen. Juuri niinkuin itse haluan. Ihan kirjaimellisesti. Tuota tietä pitkin se matka ei kulje, vaan tuohon metsään se askel vie.

Eikä tuokaan ajatus ollut se asia, mistä halusin kirjoittaa. Vaan se tulee jossain vaiheessa uudestaan mieleen.




perjantai 16. syyskuuta 2016

Itkuvirsi

http://minaolenlehti.fi/itkuvirren-pyha-tehtava/

Kun ensimmäisen kerran istuin ikonin edessä ja tiesin poikani kuolleen, otin huivini ja keinutin itseäni siinä eestaas. Surin ja kyyneleet valuivat vuolaina. Jos olisin tiennyt olevani yksin, olisin parkunut ääneen, antanut palaa. Itkeminen ei ole meille normaalia, ihan sydämen pohjasta itkeminen, sellainen kuin tuossa linkissä kerrotaan.

Mutta se hetki tuli jostain sisäisestä tiedosta ja tunsin kuin kuuluvani johonkin karjalaiseen jatkumoon. Itkuperinteen keskelle joutuneeksi vastoin tahtoani.



Tulee mieleen portugalilainen Fado, jossa tunteet todella tulevat esiin. Sielulla ja sydämellä esitetyt laulut.






Ihminen on vahva ja haavoittuva suurten tunnemyrskyjen keskellä. Miten voikin olla niin.